Basszusreflex hangdobozok impedancia-menete

A "klasszikus" basszusreflex dobozok impedancia-menet szerinti hangolása közben felvetődött gondolatokról lesz szó. A módszer lényege az, hogy a reflex cső hossza akkor megfelelő, ha a két impedancia maximum ("púp") nagysága egyenlő. Ez a fajta hangolás csak az említett "B4" mód esetében helyes, ahol Vb=Vas/1,41 és Fb=Fs=F3. Követelmény még a működési módhoz az, hogy a mélysugárzó Qts jósági tényezője 0,38 legyen. Az alábbi doboz-hangszóró párosítások ugyan nem felelnek meg a fenti elvárásoknak, de ez most lényegtelen. Most csupán az impedancia görbék szemléltetése volt a cél.

A kiindulópont, a 30 literes reflexdoboz + SAL (Somogyi Audio Line) SRP2030 hangszóró, azonos magasságú impedancia púpokra hangolva:A hangszóróra kapcsolt Zobel tag nem csak a magasabb frekvenciáknál módosítja az impedancia-menetet, hanem a hangolási tartományban is. Ügyeljünk rá, hogy a hangoláskor csak a hangszórót mérjük, ne a komplett hangsugárzót. Akkor adódhat ez a probléma, ha később, a már "bejáratott" hangszóróval pontosítani szeretnénk a reflexcső hosszát. Természetesen nem csak a Zobel tag, hanem a keresztváltó is meghamisíthatja a mérést.

- piros színű görbe: Zobel tag nélkül mérve
- zöld színű görbe: Zobel taggal együtt mérveLátható, hogy a Zobel tag hatására a jobb oldali maximum nagysága jelentősen csökkent. Ha a két púpot így szeretnénk azonos nagyságúra hozni, ahhoz módosítani kellene a hangolást, és eltérnénk az optimumtól. Tehát aki a komplett doboznál hangol azonos nagyságú púpokra, valójában jól félrehangol :-)