A kábelkapacitás hatása az átvitelre

Ha egy kábelen váltakozó áramot vezetünk át (pl. hangfrekvenciás jelet), számolnunk kell azzal, hogy az átvitel romolhat a magasabb frekvenciák irányában. Ez azért van, mert sem a meghajtó generátor impedanciája, sem a kábel kapacitása nem nulla. Szerencsés esetben és/vagy helyes méretezés esetén a hatás elhanyagolható, de azért nézzünk egy példát.

Történt ugyanis, hogy a Méricske mikrofonját 3 méteres vezetékkel láttam el és szerettem volna tudni, mennyit ronthat az átvitelen a relatíve hosszú kábel. Az Elektret-mikrofont meghajtó ellenállás értéke 1,8 kΩ, amit a kapszulában található áramkör (vélhetően egy FET "Drain" kivezetése, mint végtelen belső ellenállású áramgenerátor) gyakorlatilag nem befolyásol. A kábel kapacitását egy alkalmas multiméterrel is megmérhetnénk, de nem szükséges. A szóban forgó vezeték egy kommersz, egy eres árnyékolt kábel, rajta a felirat: "SAL HIGH PERFORMANCE SHIELDED CABLE 1X0.14 mm2 HIGH PURITY COPPER SAL".

Tehát adott egy RC-tag, aminek az "R" eleme az említett 1,8 kΩ, a "C" pedig a 3 méteres kábel kapacitása. Állítsuk be a Méricskét BODE üzemmódba (rövidzár a J2-re) és 0 dB erősítésre (J9..J15 üres). A BODE ki- és bemenetek közé (a két RCA aljzat) kerüljön az ellenállás, ami jelen esetben 1,8 kΩ. A BODE bemenetre pedig csatlakozzon a kábel, a maga terhelő kapacitásával. Látható, hogy 20 kHz-en csupán 0,3 dB a szintesés, ami jelen esetben elhanyagolható:Nagyobb meghajtó ellenállás és/vagy kábel kapacitás már jelentős romlást eredményezhet (pl. egy több kΩ-os LINE kimenet és egy jó néhány méteres RCA kábel).