A kompenzációs trükk

A SpectraPLUS/SpectraLAB szoftverek lehetőséget nyújtanak arra, hogy egy adott átvitelt (mérési eredményt) szinte tetszőlegesen módosítsunk. Erre szolgálnak a *.mic fájlok. Ilyen fájlt a program segítségével is készíthetünk magunknak. Anno a mérési eredményt EXCEL-el szerkesztettem, majd létrehoztam belőle azt a bizonyos *.mic kompenzációt. De egyszerűbben is célhoz érhetünk.

Elsőként tekintsük át, konkrétan mire is jó ez a kompenzációs dolog:

De mi lesz a trükk? Hát az, hogy nem kell táblázat-kezelő programmal kínlódnunk, hanem hála a Spectra-nak, kompenzációs fájlként közvetlenül megnyithatjuk az egyik mérési eredményben tárolt átviteli függvényt (*.ovl). Nézzük csak:Ez a példa az első esetet szemlélteti, mikor a saját olcsó mikrofonunk átvitelét linearizáljuk. Engedélyezzük a kompenzációt "Enable Compensation" és megadjuk a korrekciós adatokat tartalmazó fájlt "kapszula.mic". Ebben eddig nincs semmi különleges. Most valamelyik "Select..." gombbal próbáljunk tallózni úgy, hogy nézzük meg, miféle kiterjesztéseket nyithatunk még meg a *.mic típusokon kívül:Nini, fájltípusként választhatjuk az *.ovl fajtát is, ami nem más, mint a Spectra mérési eredményei (pl. L1.ovl, L2.ovl, stb.)! Tallózunk csak el egy ilyenhez. Ehhez egy szintet lépjünk vissza, majd be az "Overlay"-ba:Mindjárt ki is választhatjuk valamelyik fájlt. Ennyi az egész, de nézzünk két konkrét példát:

Probléma a SONY TC-K590 mérése közben:

A nevezett magnódeck 3 fejes típus, így felvételkor "MONITOR" állásban közvetlenül mérhető/látható a "BIAS" és a "REC LEVEL" beállítható szervek hatása (de kíváncsi lettem volna rá anno, a magnós korszakomban :-) ). Az előmágnesezés finomszabályozóval a magas frekvenciás átvitelt optimalizálhatjuk, míg a felvételi szint állítóval a szalagérzékenység befolyásolható. A játszadozás eredménye most mellékes, nem úgy a mérés közben felvetődött probléma. A magnó átvitele már akkor sem volt lineáris, amikor felvétel (SOURCE) állásban csak átengedte a jelet. Igaz, hogy a tényleges átvitel, illetve a szalagbeállítás szempontjából ez akár érdektelen lehet, hiszen az átvitel úgy is olyan, amilyen. De ha csak a tényleges "szalagos-átvitelre" vagyok kíváncsi, jó lenne az alap hibától eltekinteni. Felvételkor "SOURCE" állásban az átvitel:Az 1 dB-es esés 20 kHz-en ahhoz képest sok, hogy csak keresztül halad a jel a decken. De mit tehetünk akkor, ha ezt a kis hibát nem szeretnénk pluszként belemérni az átvitelbe? Hogy hitelesebb eredményt kapjunk arról, hogy csak a szalagra rögzítéskor mennyit romlik az átvitel, a következő teendőink vannak:

Most már ki kellet kompenzálnunk a hibát:Az átvitel változása a passzív keresztváltó módosításakor:

Elsőfokú felüláteresztő hangváltó, ahol a magassugárzó érzékenységét egy soros ellenállással csillapítjuk. De mi történik akkor, ha a soros ellenállást áthidaljuk egy kondenzátorral (az ábrán szaggatott vonallal jelölve)? Vélhetőleg a magasabb frekvenciák irányában kisebb lesz az ellenállás okozta leosztás és az átvitel javulhat, ha eleve a lekonyuló átvitelű hangszórón szeretnénk segíteni:De mekkora a különbség? Mérjük meg a váltó villamos átvitelét (BODE) mindkét esetben. Én ezt kaptam:Szemléletesebb az eredmény, ha azt látjuk, hogy mekkora a két változat közötti különbség. Ehhez a fentebb vázolt módon a normál (R+C) váltó mérési eredményét használjuk kompenzációként, majd így mérjük a plusz kondenzátoros elrendezést. Az eltérés ilyen jellegű megjelenítése már "beszédesebb":