Zobel-tag meghatározása

A vizsgált hangszóró egy M'N'C 303 08 "SUNFLOWER home" volt. Mérjünk meg egy, a hangszóró névleges impedanciájának megfelelő értékű, pontos ellenállást is (pl. 8 Ω / 1 %). Ezt, mint "szamárvezetőt", rögzítsük a diagramon ("Set" Overlay 1, piros szín). Ez a lépés el is hagyható, de könnyebben és szemléletesebben dolgozhatunk, ha megtesszük. Mérjük meg a hangszórót (lila szín). Íme, az eredmény:Csatlakoztassunk próbára egy soros RC tagot a hangszóró kapcsaira párhuzamosan. Az ellenállás a névleges impedancia értékéhez hasonló legyen, a kondenzátor pedig pl. 10 µF. Ezek után ismét mérjünk. Az eredmény ismeretében addig módosítsuk az ellenállás és a kondenzátor értékét, amíg az impedencia menet optimális nem lesz.

- Ha a görbe (többé-kevésbé) lineáris, utolsó szakasza magasabb, mint a szükséges impedancia, akkor csökkentsük az ellenállás értékét.
- Ha pedig az előbb említett rész alcsonyabban helyezkedik el, értelemszerűen nagyobb értékű ellenállás szükséges.
- Ha az utolsó, lineáris rész előtti szakaszt "domb" előzi meg (kék szín, 9,4 Ω + 6,8 µF), akkor növelni kell a kapacitás értékét.
- Ha a lineáris szakasz előtt "meder" látható (cián szín, 9,4 Ω + 22 µF), akkor kisebb értékű kondenzátorra van szükség.
- Az elért legjobb eredmény sárga színnel látható (9,4 Ω + 13,3 µF):