A Videoton RA 6363 S rádió-erősítő módosítása

A Videoton RA 6363 S rádió-erősítő csekély módosítással jobban használható, mint gyári állapotában. Mindenképpen tanácsos kiiktatni a fix fiziológiai hangerőszabályozást (loudness) és a meghajtó fokozat fölöslegesen nagy erősítése is csökkentendő. Ezen kívül, ha úgy sem használunk analóg lemezjátszót, a "PHONO" bemenet megszüntetésével egy plusz vonal-szintű bemenetet alakíthatunk ki.

A fiziológiai hangerőszabályozás megszüntetése.

A fiziológiai hangerőszabályozás lényege, illetve, inkább "átka" az, hogy alacsony hangerőn mély-magas hangszín emelést végez. A gyakorlatban ez úgy jelentkezik, hogy mikor a hangerőszabályozó fél állásnál kisebb szintre van állítva, akkor olyan, mint ha bizonyos mértékű emelést végeznénk a hangszínszabályozóval. Óra számlap hasonlattal élve 7..12 óráig jelentkezik a plusz korrekció, ami meghamisítja a hangzást. Persze, van akiknek ez szimpatikus, Ők nyugodtan ugorjanak tovább... :-)

Íme az átvitel, mikor a hangerőszabályozó szerint 9 órán áll a mutató:Ezért az emelésért a hangerőszabályozó körben, a potenciométer közép-leágazásához kapcsolódó, csatornánkénti 2-2 RC tag a felelős. A "bűnösök": HR51-HC50, HR52-HC53 és HR57-HC56, HR58-HC59. Ezek elhelyezkedése a következő [1]:A megnevezett alkatrészek eltávolításával az anomália orvosolható, azonban két dolgot érdemes figyelembe venni. Egyrészt gondoljunk arra, hogy talán valamikor mégis szükség lehet a gyári állapot visszaállítására, ezért ne távolítsuk el az alkatrészeket, hanem csak az egyik kivezetésüket forrasszuk ki (HC50 és HC56). Másrészt pedig, vegyük észre, hogy a hangerőszabályozó lineáris karakterisztikájú, ezért a leágazás terhelésével közelítendő a megkívánt logaritmikus karakterisztika. A másik két RC tag esetében inkább úgy járjunk el, hogy a kondenzátorokat zárjuk rövidre (HC53 és HC59), miáltal az 5,6 kΩ ellenállások elvégzik a plusz terhelést. Ezt a módszert a VIDEOTON is alkalmazta a különálló erősítőjében, ahol a "loudness" kikapcsolható.

A meghajtó fokozat erősítésének csökkentése.

Erre azért lehet szükség, mert a készülék össz-erősítése kissé magasra van választva. Ez a gyakorlatban úgy jelentkezik, hogy a hangerőszabályozó potenciométert normál körülmények között szinte soha sem forgatjuk el az utolsó 1/3 tartományba, mert már korábban is elérhetjük a teljes kivezérlést. Nem volna baj, ha egy kicsit csökkenthetnénk az érzékenységet. A hangszín-kör moduljának kapcsolására pillantva, egyszerű lehetőség kínálkozik a probléma orvoslására. Távolítsuk el az SC58 és SC64 elemeket, miáltal a modul erősítése 11 dB-el csökken:A könnyebb azonosítás érdekében a panel képén sárga négyszöggel jelöltem a kiemelendő alkatrészeket:Egy plusz vonal-szintű bemenet kialakítása.

Ez a módosítás akkor javasolt, ha nem hallgatunk a készüléken hagyományos, analóg lemezjátszót, viszont jól jönne még egy nagyszintű bemenet. Ez utóbbi modifikáció a legegyszerűbb. Emeljük ki az előerősítő modult, majd a panel csatlakozó pontjai közül kössük össze a 2-7 és a 14-10 pontokat a készülék fenék paneljén. A panelt természetesen ne helyezzük vissza! Ezzel a plusz erősítő fokozatot a maga hangszín korrekciójával eltávolítottuk, a nagyszintű jelet pedig egyszerűen "bedrótoztuk" a helyére. A "PHONO" bemenetre immár nyugodtan köthetjük pl. a CD lejátszót. A könnyebb érthetőség érdekében a RIAA korrektor kapcsolása:A skálavilágítás módosítása.

A skálavilágítással az a probléma, hogy kissé magas az izzókra jutó feszültség. Ebből két probléma adódik. Egyrészt a felmelegedett izzók és a foglalatok a hőtágulás következtében érintkezési hibásak lesznek, melynek következtében hol kialszanak, hol pedig világítanak. Másrészt pedig, az izzók rendszeresen kiégnek. A helyzetet csak súlyosbította, hogy a készülék gyártása óta hazánkban megemelték a hálózati feszültség névleges értékét 220 V-ról 230-ra, így értelemszerűen az izzók is magasabb feszültséget kaphatnak. Egyszerű megoldást választottam gyógyírként, egy ellenállást kötöttem sorba az izzókkal, így némileg csökken a körben folyó áram, míg az izzók fényereje továbbra is megfelelő. A plusz alkatrész könnyen elhelyezhető a tápegység-panel forrfülén:Az ellenállás értéke 2,2..3,9 Ω legyen, teljesítménye pedig legalább 1 W. Nálam, a kép szerinti 3,9 Ω esetén a következő értékeket mértem: a teljes feszültség 6,92 V, míg az izzókra csak 5,63 V jutott. Ebben a "kényelmes" üzemmódban az izzók élettartama nő, a melegedési-érintkezési probléma pedig megszűnik.

Irodalomjegyzék:

[1]: Csabai Dániel: Magnósok Évkönyve 1984