Hanggenerátor V1.01

Hanggenerátor hangfrekvenciás mérésekhez

A "MEASURING CD TRACK GENERATOR V1.0 - Mérő CD hangfrekvenciás mérésekhez" után egy másik program, ami hasonló célból , de más elgondolás alapján született. Nálam továbbra is a SpectraLAB az "alapműszer", de a saját hullámforma-generátora valamiért nem nyerte el a tetszésemet. Végül aztán, ilyen-olyan elgondolásból megalkottam a saját generátoromat.

A fent említett Mérő CD a maga nemében jónak bizonyult, bizonyos méréseket nem is tudunk kiváltani az alábbi programmal, mint pl, a CD-játszó áthallásának- vagy frekvencia átvitelének mérése. Amire igazán jó volt a CD, az a kis torzítású szinuszos jel előállítása. Század százalék nagyságrendű torzítást mértem a lejátszó kimenetén, ebben persze a messze nem tökéletes PC-s rendszer hibái is benne vannak (amatőr eszközökkel, "ingyen" azért nem rossz ez). Hagyományos hanggenerátorral egy nagyságrenddel rosszabb mérést tudtam csak produkálni. Szép emlékeim vannak róla, mikor anno mértem erősítő torzítását úgy, hogy Mérő CD + CD lejátszó → erősítő → PC + SpectraLAB. Később aztán meglepődve tapasztaltam, hogy a számítógéppel generált szinuszos jel is kellően kis torzítású, így mérésre alkalmas lehet. A közelmúlt hangvezérlői gyakorlatilag kivétel nélkül képesek a duplex működésre, tehát kínálkozott a mérőjel PC-s előállítása. Ráadásul a "Mérő CD V1.0" még nem tartalmazott dual szinuszt, amivel intermodulációs torzítást mérhetünk. Jöhet tehát az új generátor! Próbáltam jól használható, hatékony eszközt készíteni. A megvalósításnál kiemelt szempont volt, hogy eddigi tapasztalataim alapján milyen igények vetődtek fel egy generátorral szemben. Gondolok például más generátor-programok (számomra) macerás kezelhetőségére. Íme hát, a legújabb csoda:A szokásos menüpontokat szükségtelen magyarázni, csak a fülekkel váltható lapok (TabSheet) ismertetésére térek ki:

Szinusz

A program indítás után 1000 Hz-es szinusz hangot állít elő, (hogy ez hallható legyen, kattintsunk a hangszórón). A generált hang frekvenciáját leghatékonyabban a lenti csúszkával módosíthatjuk, ami a jobb eredmény érdekében logaritmikus karakterisztikájú. Finomabb működéshez használhatjuk a kurzor jobbra-balra billentyűket és a PageUp-PageDown párost is. Számszerű, pontos értéket is megadhatunk, ha kattintunk a frekvencia-érték kiíráson (indítás után az "1000 Hz"). Ezen kívül a "-" és "+" gombokra kattintva, vagy a numerikus billentyűzet azonos elemeit lenyomva 1 Hz-es értékkel léptethetünk. A generátor átfogása alap esetben 20 Hz..20 kHz-ig terjed, az alsó- és felső határt megváltoztathatjuk, ha kattintunk az fmin-fmax címkéken. A beállítható legszélesebb tartomány 1 Hz-től a mintavételi frekvencia fele értékéig terjed.

Zaj

- Fehér: egyenletes eloszlású spektrum.
- Rózsaszín: a magasabb frekvenciák felé 3 dB/oktáv csökkenés.
- Barna: a magasabb frekvenciák felé 6 dB/oktáv csökkenés.

Dual szinusz

Beállíthatjuk a két szinuszos jel frekvenciáját és az egymáshoz képesti amplitúdót. Az arányok 1:1 és 1:9 között változtathatók. A felkínált alapértékek egy, a gyakorlatban elfogadott mérés mód szerintiek.

Impulzus

Másodpercenként 2 db pozitív- vagy negatív impulzus. Ellenőrizhetjük vele az abszolút fázist, ami akkor helyes, ha a pozitív impulzus hatására kifelé mozdul el a mélysugárzó membránja (negatívra pedig befelé).

Négyszög

Csak a szabályos, sorozatosan egyező jelalakú négyszögjel előállítása (amikor a mintavételi frekvencia maradék nélkül osztható az előállított jel frekvenciájával). Másként fogalmazva: mikor a négyszögjel elméleti hossza egész számú mintavételi idővel írható le. Itt célszerűen nem a frekvenciát adhatjuk meg, hanem a pozitív- és negatív félperiódusok szélességét. A mértékegység "minta", ami most a mintavételi frekvenciából adódó elemi időszelet. Például 48 kHz-es mintavételnél, ha 24000 a pozitív félperiódus és 24000 a negatív is, akkor az 1 Hz-es, szimmetrikus négyszögjel. Nem azonos értékekkel természetesen beállítható 50 %-tól eltérő kitöltési tényező is.
A puding próbája. ASUS K8N alaplapi hangvezérlőn, miután a Windows XP keverőjén megtaláltam az optimális szinteket, 0,02 % harmonikus torzítást sikerült összehozni:Az öreg a háznál. Gravis UltraSound Plug & Play 1996-ból (EISA-slot kártya). A mai napig (16 éve) nem volt hozzá hasonló hangeszközöm. Igaz, anno a Gravist kb. egy havi fizetésem bánta... Kevesebb, mint 0,01 % "THD"-t mértem:Függelék

Napló: V1.0 - Az első hivatalos változat V1.01 - 'Invalid floating point operation' javítása a rózsaszín zajnál - Alacsonyabb torzítású szinuszos hangminta
hanggenerator.rar A program.